lördag 7 juni 2008

Vilka fantastiska föreläsare!

Jag är trött men mycket nöjd. Canis seminarium har verkligen varit toppen. Ken Ramirez och Kathy Sdao är utmärka föreläsare och helt klart mycket skickliga djurtränare. Båda har tränat en mängd olika djurarter och naturligtvis hundar.

Ken Ramirez inledde dagen. Han har arbetat som djurtränare i över 30 år. Idag basar han över Chicago’s Shedd Aquarium. Det märks att Ken är mycket engagerad i sitt arbete och lägger ner en otrolig energi i det. Hans första föreläsning handlade om konceptträning, exempelvis hur man lär ett djur skilja på höger och vänster, stor och liten eller att känna igen vissa föremål. Men framförallt handlade det om hur man kan tänka och jobba för att ta sin träning (och hund) vidare till nya nivåer.

Kens andra föreläsning handlade om problemlösning. Alla djurtränare stöter förr eller senare på problem i träningen. Men för att lösa problemet måste man först hitta orsaken till det. Större delen av det han talade om är kända fakta och metoder för mig, men föreläsningen gav ändå nya tankar och inspiration som jag kommer att ha nytta av i mitt arbete med just problemlösning.

Kathy Sdao är ett riktigt energiknippe på scen. Hon talar fort, men det går att hänga med utan problem. Kathy har 20 års erfarenhet av djurträning och mycket kunskap. Hon driver i dag ett eget hundträningscenter i Tacoma, Washington.

Kathys första föreläsning var mycket givande. Den handlade om ett av de vanligaste problemen hon möter; hundar som visar aggressivitet i koppel mot andra hundar. Eftersom det också är det vanligaste problemet jag jobbar med var det intressant att höra om hennes erfarenheter och få bra och konkreta tips. Jag passade även på att köpa hennes DVD "Cujo meets Pavlov". Men det blir inte att titta på den i kväll, den är sex timmar lång...

Hennes andra föreläsning handlade om hur man undviker "speed bumps" i klickerträningen, alltså misstag som försvårar träningen. Det var många konkreta saker som kan tyckas vara detaljer, men som i slutändan har stor betydelse för hur träningen ska lyckas.

I morgon är det en ny seminariedag. Ser redan fram emot den!

Inga kommentarer: