fredag 13 februari 2009

Se upp för blodsockerhissen!

GI-noll! heter Sten Sture Skaldemans utmärkta bok som har gett mig mycket kunskap och inspiration. Boken förklarar varför och hur hormonellt styrd viktminskning fungerar. Nyckeln är hormonet insulin.

Insulin utsöndras när vi äter något som höjer blodsockerhalten, som socker- och stärkelserik mat (kolhydrater). Insulinets uppgift är att sänka blodsockret och ombilda de kolhydrater vi inte förbrukar till fettlager i kroppen. Kolhydrater tillför bara energi som räcker ett par timmar. Sedan måste man tillföra ny energi. När man pratar om långsamma kolhydrater handlar det om att dessa höjer blodsockret långsammare än exempelvis socker. Med långsamma kolhydrater får man inte samma toppar som när man äter snabba kolhydrater.

Om man däremot äter mat som har väldigt liten eller ingen påverkan alls på blodsockret slipper man en blodsockerhalt som åker hiss hela tiden. Det gör att man mår mycket bättre och slipper sötsug. Dessutom ställer man om kroppen till att ta bränsle från fettreserverna istället för drivas på socker.

Att äta LCHF-kost är att äta mat vi är skapta för; kött, fisk, ägg, grönsaker, fett. Man bör undvika alla light-produkter, som istället för fett är uppbyggda av en massa kemiska tillsatser. Naturligt fett behövs för att ge kroppen och hjärnan energi. Därför behöver vi inte vara rädd för fet mat.

På middagsbordet ikväll: Fetaostfyllda lammfärsbiffar, tzatsiki och grekisk sallad.
Festligt men förvånadsvärt enkelt att laga!

Inga kommentarer: