onsdag 30 juli 2008

Om väderkvarnar och andra märkliga byggnadsverk

Nej, det går inte att låta bli dem. Har man varit på Öland har man sett, fotograferat och kanske besökt en väderkvarn. Så är det. Även om det bara finns kvar ca 355 av de 2000 som fanns på 1800-talet, är väderkvarnen en vanlig och typisk syn i det Öländska landskapet. Förr ägde varje gård med självaktning en egen kvarn. Men med nyare teknik blev de överflödiga. I mitten av 1900-talet bildades en väderkvarnskommitté för att rädda kvarnarna.
Nedan: Så ser en väderkvarn ut på insidan.

I dag besökte vi en väderkvarn för att leta efter en geocachinggömma. Vi fick vänta ut några tyska turister som entusiastiskt beskådade det bevingade byggnadsverket.
Väderkvarnen ifråga låg intill det stora gravfältet i Gettlinge. Där fanns en massa stenbumlingar som någon under järnåldern av någon anledning orkat ställa på högkant i form av en skeppssättning. Mäktigt och märkligt.


Måns: Det märks att de inte hade internet och tv på den tiden. Undrar egentligen varför man byggde det här?
Jag: Av samma anledning som Gusten Granström lät bygga en 80 meter hög spira på Musikhögskolan i Piteå.
Måns: En penisförlängare alltså?
Jag: Just det. Och en önskan att göra sig odödlig.

Efter en intensiv eftermiddag med skattjakt var det skönt att komma hem till husvagnen äntligen vid 19.30-tiden. Utsvultna men nöjda med dagen. Många intressanta upplevelser blev det!
Promenad på Ölands Alvar för att leta en geogömma. Alvaret är verkligen inte insmickrande, men äger ändå en karg skönhet.

Inga kommentarer: