torsdag 2 oktober 2008

JAA!!! VM-brons till Sverige!

Åsa Söderman med Erik springer segervarv med svenska supportrar.

När sista hunden i smallklassen, ledaren från föregående dag, rusar in i mål visar det sig att den inte petar ner Åsa Söderman och hennes sheltie Erik från tredjeplatsen. Jublet bland de svenska fansen på läktaren i Helsingfors ishall är öronbedövande. VM-BRONS!!!

Snabbt flyttar de effektiva finska funktionärerna undan agilityhindren för att ge plats åt jublande supportrar och lyckliga tävlande som stormar planen. Flaggor viftar frenetiskt och glada människor springer runt, klappar i händer och dansar till musiken.

Anna Käll tar emot gratulationer efter fjärdeplatsen.

Ett par timmar tidigare fick svenskarna jubla och dansa åt en mycket hedrande fjärdeplats i mediumklassen som Anna Käll och parson russeln Tilda lyckades knipa. Även om ekipaget missade bronset med bara fyra hundradelar kändes bedriften stor.

Inför VM-tävlingens absolut sista klass, large individuellt, fanns det ganska stora chanser till ytterligare medalj. Jenny Damm och border collien Elvis låg på tionde plats med ett felfritt och snabbt lopp.

Men konkurrensen var grym. De fyrtio första placerade hundarna hade gjort felfria lopp! De tio främst placerade låg mycket nära varandra tidsmässigt med undantag för ledaren, finnen Jaakko Suoknuuti med border collien Zen, som hade gjort ett otroligt lopp på en totalt oslagbar tid - nästan en hel sekund före de övriga!

Eftersom det är omvänd startordning som gäller skulle det dröja innan vi skulle få se Zen. När Jenny skulle starta fick hon massivt stöd av den svenska klacken. Jenny laddade Elvis till max i starten genom peppande ord och att försöka få honom att vilja rusa iväg. På svenskläktaren hördes "Hon är galen!!!". Men Elvis tjuvstartade inte utan väntade på inkallningssignalen.

Loppet såg länge bra ut, men mot slutet verkade det som att tiden inte skulle räcka till för medalj. Ekipaget låg efter tidsmässigt när Elvis tog balansbommen. Efter den skulle hunden in i en tunnel och sedan återstod bara två hopphinder till målet. Vid tunneln blev det en miss. Elvis sprang förbi tunnelöppningen och hann upp på bommen igen! NEJ! Diskning! Snopet, men så små är marginalerna mellan vinst och förlust i agility.

Jaakko Suoknuuti med border collien Zen satsade på guldet.

De små marginalerna drabbade även finska Jaakko. Favorittrycket var enormt och hela arenan kokade när ekipaget äntligen kom in på plan. Så fort de startat blev det knäpptyst som att alla höll andan. Jaakko och Zen gav järnet och körde inte på minsta säkerhet utan jagade guldet. Här var det vinna eller försvinna som gällde. Tyvärr hände det senare. En miss i kommunikationen gjorde att Zen sprang upp på A-hindret vid fel tillfälle och så var de borta. Det gjorde lite ont i hjärtat att se. Men en tröst för värdlandet var i allafall att finska Journi Orenius med Yoko fick brons i klassen.

Det blev ett mycket spännande VM, mycket tack vare de svenska framgångarna. Här är några fler höjdpunkter:

Ryska Svetlana Tumanova som tävlade framgångsrikt i alla storleksklasser och lagklass med tre olika hundar. I år blev det brons i medium indiviuellt och silver i small lag. Hon har dessutom flera tidigare VM-medaljer i bagaget.

Tyska "galningen" Silas Boogk som springer otroligt fort och gör hisnade blindbyten med sin border collie och en nedrakad (!) sheltie. Tyvärr blev det inga större framgångar i år för honom.


Brasilien bugar och tackar publiken för applåderna.

Brasiliens landslag som består av proffshandlers, alltså heltidsarbetande agilityförare! De är grymt duktiga. Guld i både small och large lagklass blev det.

Dvärgpinschern Daisy var svår att fånga på bild med skärpa.

Den blixtsnabba finska dvärgpinschern Daisy med förare Miia Anttila, som "bara" var föråkare men gjorde fina lopp.

Luca, berger des pyrénées från USA, som är både gullig och duktig och dessutom har käcka "cadenetter". Luca tävlas av Deacon Ashley.

Den tio år gamla finska tervuren Ava som med Mikko Aaltonen på söndagen gjorde sitt sista agilitytävlingslopp innan pensionering. Ett mycket bra lopp! Hade det inte blivit diskning dagen innan tror jag de hade tagit medalj. Ava och Mikko har tävlat på sex VM och 2003 vann ekipaget guld.

Så till bottennappen:
Om tävlingarna var bra, var kringarrangemangen inget att hurra för. Den inledande Galamiddagen (som jag inte var med på) var riktigt usel. Redan klockan halv tio blev middagsgästerna utkörda från lokalen efter att ha intagit maten stående. Med orden "You better leave", motades våra representanter från C-AS ut.

Den andra festen, Agility Fan Evening, som vi besökte var inte heller någon höjdare. Maten var "kycklinggryta" bestående pepprad potatisgratäng utan grädde med små kycklingbitar i. Dryck ingick inte trots priset på 15 euro. När "underhållningen" började gick vi hem. Underhållningen var en tävling där en person med förbundna ögon skulle följa en labyrint med en penna med hjälp av sin kompanjons instruktioner. Bara de som stod närmast såg vad som hände på golvet. Hmm. Oh, vilket party...


Finska pom-pomtjejer hjälper till med hyllningen av VM-medaljörerna.

Inga kommentarer: