måndag 22 december 2008

Ylar med vargar



Jag har träffat vargarna i Kolmården igen. Vi inledde vårt C-AS möte i Norrköping med ett besök i varghägnet, vilket var riktigt mysigt! Denna gång fick vi träffa en annan flock än den jag besökte i somras.

Denna flock hålls i safariparken och består av fyra hanar, alla födda 2003. Det märks att de här vargarna är äldre än gruppen i djurparken som består av sju ungdjur. De här vargarna var betydligt större men också lugnare mot oss besökare. De gillar att bli klappade och gav oss många blöta pussar.

Samtidigt var det i den här gruppen mer inbördes gruff med ljudliga morrningar, tandvisningar och brottningsmatcher. Men även om det låter en hel del och ser tufft ut händer det ytterst sällan att någon blir skadad. Vargarnas språk är mycket tydligt och lätt att avläsa.

Vi fick också höra vargarna yla. Vargskötaren Veronika satte sig ner bredvid ledarvargen Moody och började yla. Efter ett tag gav han också upp ylanden, sedan följde resten av flocken efter. Att yla tillsammans är ett sätt att samla flocken och känna gemenskap.

Här är fler bilder från träffen:

Alfahanen Moody markerar sin ställning.


Visst är det vackra djur?


Grabbsnack i varghägnet.


Flörtig kille?


Vargskötaren ylar med flocken. De var lite svårflörtade, men kom igång efter en stund. Att yla är ett sätt att samla flocken.

Inga kommentarer: