tisdag 27 januari 2009

Ett eget äppelträd till Xhazi

Jag pratade med veterinären idag om Xhazis dödsorsak. Han trodde inte att Xhazi haft kennelhosta som utvecklats till lunginflammation. Inte heller någon smittsam sjukdom.

Någon obduktion görs inte men veterinären konstaterade att Xhazi hade vätska på lungorna och att hjärtat kollapsat av detta. Troligen var det hjärtsvikt som ledde till vätskebildning och hosta. Detta överansträngde hjärtat. Orsaken kan ha varit ett medfött fel, även om det inte visat sig tidigare. En annan orsak kan vara hjärtmuskelinflammation, men det verkar inte så troligt eftersom en drabbad hund brukar bli väldigt påverkad och orkeslös av det. Något som Xhazi inte var innan han började hosta. Veterinären sa att sjukdomsförloppet varit aggressivt, att det gått fort. Känns bättre än att han skulle gått mått dåligt en längre tid.

Eftersom misstankarna om kennelhosta var undanröjda fick Käck och Kaiser följa med på Hundhuset ikväll. Konstigt att bara ha med sig två hundar... Kanske det blir en tredje hund i huset någon gång. Men inte nu.

Xhazi blev 6 år 11 månader och 18 dagar. Till våren ska vi plantera ett äppelträd på gården och gravsätta hans urna därunder. Vår Leonberger Raham vilar redan under ett äppelträd. Så med två träd kanske det också blir frukt en dag.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra att kennekhosta inte är trolig orsak, jag var orolig för det. Min tanke gick mot ev hjärtdiagnos.
Äppelträdet blir fint.
Ta en dag i taget så blir det nog snart småtassar i huset.
Kram Eva

Anonym sa...

Fick nyss höra av Maria vad som hänt...känns så overkligt. Men vet att vi tänker på dig och alltid kommer ha fina minnen av tjejernas pappa.

Många värma kramar från Ida,Molly,Sky m. familj

Yvonne sa...

Tack Ida!
Jag mailade Pia och tänkte även höra av mig till er. Men det är ganska jobbigt att tänka på vad som hänt. Till viss del känns det ändå bra att skriva av sig här på bloggen. Sköt om era fina tjejer, Xhazis barn.
Hoppas vi ses snart!

Yvonne sa...

Käraste mamsen. Tack för all din värme och stöd. Älskar dig!

Anonym sa...

Åppelträd är fina, det kommer att bli bra med ett till. och sen kommer dom att bära frukt, och då kan man om ett par år sitta under det och äta dem och tänka, Xhazi och Raham det var väldigt smaskiga och goda äpplen ni har fått till i år :).

Tänker mest hela tiden på det som hänt.

kram/ Jenny

Anonym sa...

Oj, så tråkigt!! Du har skrivit fint om Xhazi och ni har säkert många fina minnen. Att plantera ett äppelträd låter jättefint!!
/Hälsningar Agneta, Kira och Tassa

Anonym sa...

Skönt att få ett besked om vad det var som drabbat Xhazi..Låter jättefint med ett äppelträd till honom på eran gård. Ta en dag i taget och vila i tanken att han kunde inte haft ett bättre hundliv än det han fick. Tänker på er !!!/kram Maria

japp sa...

Heij Yvonne..

Såå fint de blir me ett äppelträd även för Xhazi.. ni kommer få goa frukter från era goa, kära hundars träd. Ett fint sätt å minnas sin goa vän, inte bara i tankarna, utan även på de sättet.

Så bra att de ändå inte var kennelhostan, å att de andra 2 goa trollen är friska.
Lycka till me allt Yvonne.. kanske de trippar småtassar hos er snart igen.. när tiden är mogen. kram Helén.