onsdag 27 augusti 2008

Trött men nöjd efter klickerutbildningen

Kaiser har varit i Stockholm och Knivsta på klickerutbildning igen. Både han och jag var väldigt trötta efter resan.

Nu var det några dagar sedan jag skrev i bloggen. Det blev helt enkelt ingen tid över under resan till Stockholm och klickertränarutbildningen i Knivsta.

Jag och Kaiser flög ner till Stockholm söndag kväll. Kaiser börjar bli riktigt van flygresenär, han ligger lugnt och tyst i sin väska under hela resan. Duktig kille!

Duktig var han också under kursen. Vi fick börja med att visa upp de grundfärdigheter vi haft i läxa. Apporteringsfärdigheterna är inte klara, så där hade vi inte mycket att visa upp. Men vi blev godkända bland annat på på backa vid vägg och följa vid sidan med kontakt.

Efter att de praktiska och teoretiska proven var avklarade började vi jobba med stimuluskontroll, alltså att sätta signal (ex kommando) på beteenden. När man är (rimligt) nöjd med ett beteende sätter man en signal på det. Syftet är att hunden bara ska utföra det särskilda beteendet när den får signaler för det, och att inget annat beteende ska utlösas av den signalen.

Dag två jobbade vi med beteendekedjor. En beteendekedja är flera olika beteenden/färdigheter som länkas samman till en helhet. Kaiser fick lära sig att springa ut och trampa med tassarna på en musmatta för att sedan sätta sig ner. Han lärde sig även att springa från mig, runt en stolpe och fram till en annan person.

Alla beteendekedjorna lärde vi in genom baklängeskedjning. Det är ett väldigt smart sätt att lära sig en kedja. Man börjar med den sista delen i kedjan och repeterar den flera gånger med ordentlig belöning. Därefter lägger man till näst sista delen, kör sista igen och belönar. Sedan kan man lägga på länk för länk fram till början.

För hunden blir varje länk i kedjan förstärkt av nästa. Hunden känner igen ordningen i det den tidigare gjort och vill gärna snabbt komma till slutet av kedjan där belöningen väntar. Det här funkar faktiskt inte bara på hundar, utan även på människor!

Som tidigare gånger var Canisutbildningen intensiv men givande. Både jag och Kaiser var trötta både igår och idag. Ska bli spännande när det är dags för den sista träffen i november. Tills dess ska vi jobba stenhårt med de återstående grundfärdigheterna. Vi ska visa hur smart en liten dvärgpinscher faktiskt är!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ni har ju så kul!
Fina bilder det var på Kaiser på Maria Yttermyrs blogg!

Yvonne sa...

Åh, de bilderna har jag inte sett. Måste genast kolla! Tack för tipset.

Yvonne sa...

Här är Maria Yttermyrs blogg med fina bilder på Kaiser: http://cowgirlup.bloggagratis.se/