lördag 16 augusti 2008

Fjällvandring med mersmak


Saltoloukta. Vilken härlig vistelse! Jag är verkligen glad över att vi vann presentkorten som tog oss hit. Annars hade vi troligen aldrig upptäckt denna plats och tjusningen med fjällvandring. Då hade vi verkligen missat något.

Fjällstationen är en perfekt utgångspunkt om man vill göra dagsturer i väglöst land. Det finns flera fina leder att gå efter, både enklare och mer utmanande. På en del ställen går det också lätt att ta sig fram utanför lederna.

Vad är då grejen med fjällvandring? Naturupplevelsen i första hand förstås. Fjällens vidder, höga toppar, varierande miljö och växlande väder är faschinerande. Tystnaden ger sinnesro och den fysiska ansträngningen ger kroppen en skön trötthet efteråt. I kombination med den gourmetupplevelse som ges på den här fjällstationen blir det svårslagbart.

Hundarna tyckte också fjällvandring var toppen. Stora ytor att springa på. Nya platser att upptäcka. Klättra och hoppa. Livet kan inte bli bättre än så tycker Käck, Xhazi och Kaiser. De två sistnämnda lärde sig också plocka bär (kråkbär, blåbär). Bärätande i stora mängder gjorde att de bajsade blått morgonen efter!!!

Xhazi och Kaiser på en fjälltopp. I bakgrunden det spektakulära fjället Lulep Kierkau.

Det här gav oss mersmak och vi kommer att göra fler fjällvandringar. Ännu känner jag mig inte mogen för längre turer. Men så småningom... kanske.

Den förfallna kåtan. I bakgrunden finns Sareks och Stora sjöfallets nationalparker.

Lunchrast på fjället.

Fjäll med snöklädda toppar i augusti.

Dramatisk fjällnatur i väderväxling.


Det finns många leder att välja bland i Saltoloukta. Här passerar Kungsleden vidare mot Kvikkjokk i söder.



Solnedgång över Stora Lulevattnet.

Fjällstationen i Saltoloukta ligger vid sjön Langas, som är trolsk i sommarkvällen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Hej ! Men visst är det underbart i fjälls !!!! :-) Kul att ni fick mersmak. Jättefina bilder du tagit !! Nu är det bara till att vandra Kebne classic nästa år vore väl nåt för Måns, tolv mil i ospårad terräng. Lunch i veckan ??? / kramelikram Maria

Anonym sa...

Oj, vad mysigt det verkar vara till fjälls! Har själv aldrig vandrat, men skulle jag göra det så skulle det bli en "light version dvs"
Kram!!!

Yvonne sa...

Ja, det var verkligen härligt i fjällen. Känns lite halvers pinsamt att aldrig tidigare fjällvandrat. Men nu är det ju gjort och gav mersmak.

Måns har faktiskt börjat prata om att det vore kul att gå upp på Kebne och spånar på att göra det med sin pappa. Jag törs inte nämna den där classic. Han är "galen" nog att hoppa på något sådant =)

Tack Maria för beröm om bilderna! Blir riktigt stolt att höra det från en proffsfotograf. Foto har blivit jättekul med nya digismällan!

Laila: Tycker absolut du ska testa en "fjällvandring light". Kan rekommendera Salto.

Träffas gärna för lunch i veckan! Hör av mig och kollar med er båda om vi kan hitta en dag för det.

Kramar! Y

Anonym sa...

Det såg ju fantastiskt ut! Jag måste nog också ut. Ma är ute i fjällen & fiskar & tidigare i sommar har han också varit på dagstripp fjällvandring. Jag vill också!