torsdag 24 april 2008

Fokusera på det positiva!

Vi människor tycks ha väldigt lätt för att fokusera på negativiteter.

Ett exempel: den här årstiden brukar man kunna läsa X antal insändare i lokaltidningarna som ondgör sig över framtinat hundbajs.

"Äckligt!"
"Hundägare - plocka upp skiten!!!"
"Det som göms i tö..."

Och så vidare.

Visst, det är ingen höjdare att kliva i hundlort. Men tänk på all energi som krävs för att först irritera sig över all hundskit som man ser under söndagspromenaden, och sedan sätta sig ner och författa en upprörd insändare som man sedan skickar till tidningen. Förmodligen handlar det om flera timmars fokusering på denna hög av biologiskt nedbrytbar materia. Om dessa arga insändarskribenter ägnade lika mycket energi åt att göra något bra skulle världen förmodligen vara ett mycket bättre plejs!

Inom hundvärlden finns också en tendens att fokusera på det negativa.
Just när jag tycker att trenden gick åt rätt håll där klickerträningen gick i fronten för positiv förstärkning dök Han upp i rutan. Ceasar "Mannen som talar med hundar Milan".

Allt Han gör ser så enkelt ut! Mannen verkar kunna lösa de mest olösliga problem! Rabiata hundar blir som vax i Hans händer. Att det sedan vid flera tillfällen förekommer varningar att man inte ska prova dessa metoder själv verkar gå de flesta förbi.

Överallt hör jag nu för tiden hundägare som talar om att deras hund "är så dominant". Som väser "tssssch!!!" på värsta Milan-vis för att korrigera hunden när den gör "fel". Och som dänger ner sin hund i backen utan att egentligen veta vad de gör eller varför.

Hela tiden är det fokus på vad hunden inte ska göra.
Den ska inte skälla. Inte hoppa på folk. Inte dra i koppel. Inte tugga på apportbocken...

I min värld är detta helt galet!
Varför måste hunden först göra fel, sedan korrigeras för detta och där igenom lära sig göra rätt??? Varför inte bara lära hunden göra rätt på en gång?
Låter det enkelt? Det är det också!

Prova flytta ditt fokus från det negativa till det positiva. Då blir träningen både trevligare och effektivare. Förstärk det beteende du vill ha med något som hunden vill ha - och du kommer få som du vill.

Hundar är nämligen enkla varelser. De gör nämligen väldigt gärna saker de tjänar något på. Förtjänsten kan vara en godbit, en leksak, bus, ett lustfyllt arbete eller uppmärksamhet (tänk på att även negativ uppmärksamhet är uppmärksamhet).

Människan har en del att lära av hunden. Hunden lever i nuet. Hunden går inte omkring och surar över saker som hänt eller irriterar sig på "skitsaker". Hunden fokuserar mycket hellre på det positiva. Det som ger energi istället för det som tar energi. Positiv energi föder mer energi. Negativ kräver ännu mer energi

Låter det enkelt? Det är det också!

Inga kommentarer: