måndag 12 juli 2010

En lycklig första tid med Lycka

Jomgarden's Lycka, 8 veckor gammal.

Tiden går fort. Bergervalpen Lycka har redan hunnit bo hos oss i en dryg vecka! En händelserik tid, både för henne och oss. Här kommer en sammanfattning i ord och bild:

Hexxa var lite fundersam över den där lilla saken först...

... men snart blev Hexxa och Lycka bästa vänner.

Första två dagarna var Lycka ganska lugn. Hon följde med mig i hälarna överallt. Var inte orolig, men mycket nyfiken. Hon var intresserad av de andra hundarna, men lite avvaktande. Men snart fann Lyckan och Hexxan varandra och började leka. Lycka drar även med Kaiser i leken ibland, medan Käck inte är särskilt road av bitlekar med en valp.

Redan första kvällen fick Lycka följa med till jobbet på Hundvis. Hon fann sig snabbt tillrätta i den nya miljön. Några dagar senare upplevde hon husvagnslivet för första gången. Även där kom hon snabbt till ro.

Under denna vecka har det varit full fart. Den blyghet Lycka visade i början är numera helt bortblåst! Hon är istället ett riktigt busfrö med massor av energi. Vi leker mycket tillsammans, men det är skönt att även ha Hexxa som kan agera lektant.

Promenaderna går bra. Lycka börjar lära sig att inte gå framför mina fötter. Hon går mest lös, men hänger även med bra när hon är kopplad. Ibland blir det dock tvärstopp. Som när hon hittar en spännade kotte eller smarrig pinne. Att ha något i munnen verkar vara lycka för denna lilla tös. Hon gillar att kampa, leka jakt/bit- och brottningslekar. Samtidigt är hon även duktig på att koppla av. Måste dock jobba mera på on/offlek för att även hitta "avknappen".


Lycka gillar att leka och har gärna något i munnen.


Ikearåttan blev snabbt hennes favorit.

Ensamhetsträningen är påbörjad, men än så länge har jag bara lämnat henne tillsammans med de andra hundarna. Det funkar bra. Längre fram måste jag även träna henne att vara helt ensam. Rumsrenhetsträningen går mycket bra. Lycka är superduktig och passar nästan alltid på att göra behoven utomhus. Har inte behövt torka många kisspölar efter henne.


Hela flocken: Kaiser och Käck spanar, Hexxa och Lycka busar.

Jag har börjat jobba med klickern och att fånga spontana beteenden. Hon har förstått att hon kan få klick och belöning genom att bjuda på beteenden. Hittills har jag jobbat med fokus, spontant sättande, stå och inkallning. Det går bra, Lycka är lättlärd och lätt att motivera. Svansen går hela tiden när vi jobbar, så härligt att se.

I går firade vi en "andra midsommar" med goda vänner, mycket trevligt! Vi tog med husvagnen och övernattade på vännernas tomt, på 1700-talet en galgbacke! Lycka var förstås med och fick träffa några nya människor, barn och Hexxas favoritkille, frallan Atlas. Hon har även för första gången badat i i Piteälven. Käck och Hexxa är badgalningar, vilket även lockade lilla fröken till vattenbus som blötte ner både tassar och mage.

Den här snyggingen är Messi (Jomgarden's Kanon), Hexxas halvbror. Under första mötet var både Lycka och Messi lite blyga för varandra, men det lär nog ändras.

Inga kommentarer: