torsdag 10 juli 2008

Vad gör man åt monstret i kopplet?


Så var det då semester! Känns både skönt och samtidigt lite trist... jag gillar ju att jobba!

I kväll var det avslutning för kursen Hundmöten. Vi har både kört teori och praktisk träning, där till sist alla kursens hundar fick mötas samtidigt. Ägarna jobbade mycket bra och fick till fina möten där den egna hunden kunde bjuda kontakt istället för att engagera sig i den mötande hunden. Alla hundar/ägare har gjort framsteg under kursen. Roligt! Med fortsatt träning tror jag att det kan gå riktigt bra för dem.

Att man som hundägare upplever hundmöten jobbiga eller problematiska är inget ovanligt. Man skäms över sin annars så snälla hund som plötsligt blir ett monster i kopplet! Den skäller, sliter och drar, morrar eller kanske vrålar rakt ut åt mötande. Inte heller ovanligt att man som hundägare blir frustrerad och även arg på sin hund när den beter sig så.

Problemet med att bli arg på hunden, och kanske bestraffa den är att detta kan förvärra beteendet rejält! Det räcker ofta med att man tillför obehag ett par-tre gånger för att hunden ska utveckla koppelaggression. Hunden har genom klassisk inlärning förknippat andra hundar med något obehagligt.

Ska man komma tillrätta med koppelaggression måste man vända det som hunden upplever negativt till positivt istället. Det handlar alltså om att förändra hundens känsla. Hundägarens eget agerande har stor betydelse för detta. Det gäller att behålla lugnet och utstråla en bestämd trygghet. Att engagera sig i den egna hunden och inte alls bry sig om den mötande. Belöna hunden rikligt när den gör rätt!

En annan sak man bör se över är hundens aktivering. Får hunden tillräckligt fysisk motion och hjärngympa? Många hundar är "arbetslösa" och tar självmant på sig jobbet att hålla främlingar på avstånd. De lyckas ju också! Den andra hunden försvinner (går vidare).

Sedan kan det finnas många andra orsaker bakom koppelaggression. Smärta/sjukdom är en av dem. Hunden kanske har ont? Smärta i nacke/rygg är inte ovanligt för dessa hundar som ofta drar i kopplet och därmed spänner musklerna, vilket kan ge muskelsmärta och/eller spänningshuvudvärk.

Stress är en annan vanlig problemorsak. Det är inte alltid lätt att avgöra om hunden är stressad och vad som i så fall orsakar stressen. Men ett stressreduceringsprogram brukar kunna ge resultat på problembeteenden. På HUNDVIS sida finns en artikel jag skrivit om stress (under länken Tips & råd). Tänk bara på att det kan ta tid att få hunden att stressa ner.

Om man har en hund med något problembeteende är det viktigt att inte lägga all fokus på problemet. Visst finns det också saker som funkar bra? Fokusera på och utveckla de sakerna så blir vardagen trevligare. Glöm inte att roligt tillsammans med din hund!

Inga kommentarer: